Möjliga och omöjliga färgkombinationer

Vilka färgkombinationer fungerar när man ska trycka en streckkod? 

För att kunna läsa av en EAN-symbol behöver det finnas tillräckligt med kontrast mellan strecken och bakgrunden. Även om svarta streck på vit bakgrund är det som ger högst kontrast finns det många andra färgkombinationer som ger helt fullgod
kontrast. Därför kan det många gånger finnas möjligheter att hitta färgkombinationer bland etikettens ordinarie dekorfärg utan att behöva lägga in ett vitt fält för streckkoden. På så sätt kan man få en snyggare etikett och man slipper den vita fyrkanten bakom.

Bedöma streckkodens läslighet

Det kan vara svårt att bedöma streckkodens läslighet med blotta ögat, men genom att använda ett så kallat rödfilter kan man få en god uppfattning och en första indikation om vilka färgkombinationer som fungerar.

Streckkodsscannern läser av med rött ljus och därför behöver man testa med något likvärdigt. Som rödfilter kan man exempelvis använda en helt vanlig röd plastmapp som man lägger över den önskade färgkombinationen.

Streckkoder på aluminium

Silverytor såsom aluminiumburkar och liknande blir alltid svarta i en scanner. Detta innebär att även om du har olika färger på streckkoden och bakgrunden blir båda svarta. Ha därför alltid en vit bakgrund till linjerna när du ska trycka på aluminium.

Nedan visas vilka färgkombinationer som är ok, och vilka som inte är ok. Spara i pdf och skriv ut så du vet vad som gäller

Kontakta oss om du vill veta mer

Vill du ta emot nyhetsbrev från Boxon?

Kontakta oss