light bulb icon
Snabba leveranser
light bulb icon
Fraktfritt över 3000 kr
light bulb icon
Trustpilot 4.6/5
Icon / Unknown / shopping-cartCreated with Sketch.
0
Snabba leveranser
Fraktfritt över 3000 kr
Trustpilot 4.6/5
Icon / Unknown / shopping-cartCreated with Sketch.
Webshop
Tjänster
Kunder
Kunskap
Hållbarhet
Kontakt

Välj rätt maskeringstejp

Det finns massor av olika typer av maskeringstejp och det kan vara svårt att välja. Maskeringstejp är en papperstejp som är lättlimmad, lätt att ta av och lätt att riva isär.  Den kan appliceras på många olika slags ytor och tas enkelt bort utan att lämna några rester eller orsaka skador. Dess mjukhet och höga vidhäftningsnivå gör den idealisk för många applikationer, både på professionell och icke-professionell nivå.

Vad består maskeringstejp av?

Maskeringstejpen består av två lager:

 • Ett tunt kräppat pappersunderlag, tillräckligt tunt för att rivas för hand (så att inget skärverktyg krävs).
 • Ett lim som kan vara lösningsmedelsfritt, smält eller akrylbaserat, beroende på vilken vidhäftningsnivå som krävs.

Marknader som använder maskeringstejp:

 • Bygg- och anläggningssektorn
 • Målare och grossister
 • DIY Gör det själv (do it yourself)
Maskeringstejp
Gummibaserad maskeringstejp

Gummibaserad maskeringstejp

Gummibaserad maskeringstejp används ofta i en mängd generella applikationer. Denna typ är tillförlitlig och har stark fästningsförmåga, vilket gör den till en favorit. Emellertid har gummibaserat lim en lägre temperaturbeständighet jämfört med alternativen.

Akrylbaserad maskeringstejp

Akrylbaserad maskeringstejp är lämplig för användning i extrema temperaturer och mer utmanande miljöer. Mångsidigt och anpassningsbart, akrylbaserat lim kan fungera under varierande temperaturer från frysning upp till ca. 150 ° C.

Akrylbaserad maskeringstejp
Silikonbaserad maskeringstejp

Silikonbaserad maskeringstejp

Silikonbaserad maskeringstejp är också perfekt för användning i extrema temperaturer. Denna typ erbjuder den bästa nivån av temperaturmotstånd. Förutsatt att underlagsmaterialet inte är kräpp-papper eller liknande brandfarlig variant, så kan silikonlim klara temperaturer upp till så höga som 260 ° C.

Maskeringstejp finns i nästan vilken färg du vill, allt från de vanliga vita och bruna till starka färger avsedda för mer specialtillämpningar. Även om färgen på tejpen du väljer kanske inte alltid är ett viktigt övervägande, bör du ändå se till att du är medveten om färgkoden och vad varje färg betyder.

Några av de vanligaste färgerna du kan stöta på beskrivs nedan.

Vit / Beige maskeringstejp

Vit / beige är den vanligaste färgen för maskeringstejp. Vit maskeringstejp är diskret och perfekt för en mängd olika vardagliga applikationer, och används regelbundet av dekoratörer och yrkesverksamma såväl som hobbyister och DIY-entusiaster.

Ibland kallas maskeringstejp för hushållsmaskeringstejp. Vit tejp är mångsidig och väl lämpad för en rad applikationer.

Vit maskeringstejp
Blå maskeringstejp

Blå maskeringstejp

UV-beständig och vattentät är egenskaperna hos blå maskeringstejp, vilket gör den lämplig för utomhusbruk. Tejpen kan sitta kvar i flera dagar utan att lämna limrester, men det rekommenderas att ta bort tejpen efter 15 dagar.

Gul maskeringstejp

Gul maskeringstejp används också av målare och det är ofta det föredragna färgvalet för användning inom bilindustrin.

På grund av sin ljusa färg är gul tejp mycket synlig även i svagt ljus, vilket betyder att den sticker ut mot bakgrunden och ger enkla riktlinjer för målning.

Maskeringstejp

6 saker att göra med maskeringstejp (annat än att måla)

 1. Märk mat-och skolmaterial

Du behöver inte köpa etiketter eller en snygg maskin som gör dem. Använd billig maskeringstejp istället för att märka matbehållare, brödpåsar och fryspåsar innan du lägger dem i kylen eller frysen. Du kan också använda maskeringstejp för att märka barnens matlådor, skolböcker och förnödenheter som tenderar att försvinna.

 1. Skapa en väg för leksaksbilar

Gör en motorväg för de små leksaksbilarna som barn älskar att leka med. Tejpa bara två remsor maskeringstejp på ett golv eller en bordsskiva. Lägg till en liten handgjord kartongstoppskylt eller två så börjar de snart tävla! Att försiktigt styra en leksaksbil längs den tejpade vägen är mer än bara roligt för små barn; det hjälper dem också att förbättra sin finmotoriska kontroll, vilket är viktigt för färdigheter de kommer att behöva senare, som att skriva.

 1. Återanvänd en dammsugarpåse

Spara pengar genom att använda en dammsugarpåse två gånger. När påsen är full, töm den inte på vanligt sätt genom hålet framför. Ta istället ut påsen och skär en slits ner på mitten av ryggen. När du har tömt påsen, håll ihop kanterna, vik dem stängda och försegla dem med maskeringstejp. Din påse är redo att användas igen! (Var noga med att inte överfyllas under den andra användningen.)

 1. Hänga upp serpentiner

Använd maskeringstejp istället för transparent tejp för att sätta upp serpentiner och ballonger på din nästa fest. Maskeringstejpen lämnar inga rester på väggen som transparent tejp kan göra. Kom ihåg att ta bort maskeringstejpen inom en vecka, annars kan det ta färg från väggen när dras bort.

 1. Fixa ett trasigt paraply

Om en stark vind bryter en ribba på ditt paraply är det lätt att fixa. Använd en bit maskeringstejp och en vajer från en klädhängare för att göra en ny ribba.

 1. Håll dina färgburkar rena och snygga

För att förhindra att färgen fyller spåret längst upp på en färgburk, täck helt enkelt burkens kant med maskeringstejp.

 

Köp maskeringstejp
Tom rad
loading symbol