light bulb icon
Snabba leveranser
light bulb icon
Fraktfritt över 3000 kr
light bulb icon
Trustpilot 4.6/5
Icon / Unknown / shopping-cartCreated with Sketch.
0
Snabba leveranser
Fraktfritt över 3000 kr
Trustpilot 4.6/5
Icon / Unknown / shopping-cartCreated with Sketch.
Webshop
Tjänster
Kunder
Kunskap
Hållbarhet
Kontakt

Märkning med UV-bläck

Limmareds glasbruk grundades redan 1740 och är idag en del av det irländska bolaget Ardagh Group. Koncernen är världsledande inom glas- och metallförpackningslösningar för världens största konsumentförpackningar. Glasbrukets mest kända produkt är flaskorna för Absolut Vodka.

 

Linje

Kundens behov

För glasbrukets del var det viktigt att få en spårbarhet på varje glasprodukt utan att märkningen var synlig.

Limmareds glasbruk vände sig till Boxon efter ett tips från sitt danska systerbolag Holmegaard. Det danska bolaget var väldigt nöjda med hur deras märkning fungerade och rekommenderade därför märkutrustningen från Videojet.

Boxons lösning

Möjligheten att märka med UV bläck gjorde valet enkelt och till det bästa alternativet. För att få till spårbarheten märks varje produkt med ett datum som talar om när produkten producerades och i vilken linje den tillverkats i. 

I dagsläget finns två linjer som båda har två bläckstråleskrivare. Maskinerna körs dygnet runt och har sedan starten för ett år sedan märkt ca 200 miljoner glasflaskor och burkar.

quote_37x26.png  Det har gått utan problem och det enda underhåll som behövs är påfyllning av bläck och en lättare rengöring som operatören själv kan sköta, konstaterar Gösta Wilsson, Ardagh Group.

Linje

I Limmared tillverkas omkring 1,5 miljoner burkar och flaskor dagligen och produktionen är igång dygnet runt 365 dagar om året.

Godkänns eller kasseras och återvinns

Kontrollen av det producerade glaset sker under ett stort antal säkerhetskontroller längs med hela processen. De glas som inte håller måttet kasseras och återvinns till ny glasmassa.

När glasprodukterna gått igenom alla de olika säkerhetskontrollerna, bl.a. de som gör att sprickor och blåsor upptäcks och de kontroller som säkerställer att de klarar det tryck de kommer utsättas för, märks dem med hjälp av en bläckstråleskrivare - Videojet 1530 - och UV bläck. 

quote_37x26.png Bläcket är osynligt för blotta ögat, men kan läsas av med hjälp av en UV lampa. Osynligt bläck används eftersom det är viktigt att det inte förväxlas med datummärkningen av innehållet, förklarar Gösta Wilsson. 

Bläckstråleskrift småskrift (CIJ)

Continuous Ink Jet (CIJ) bygger på beröringsfri märkning och kan skriva ut på i stort sett alla material tack vare ett stort sortiment av bläck med specialegenskaper för varje typ av material.

Mest vanligt förekommande med CIJ är märkning av produktions- och bäst-före-datum samt batchnummer. Skrivarna klarar allt ifrån 0,4 till 24 mm i texthöjd.

 

Kontakta oss
Läs fler kundcase
Linje
Tom rad
loading symbol